Journalistik kommer inte att försvinna, oavsett vad de så kallade experterna påstår. Emellertid har journalistiken förändrats och det förändras fortfarande. Så, hur håller man sig relevant som journalist i den digitala tidsåldern? Hur får man ett jobb? Är det fortfarande värt det att bli journalist?

austin distel Hg3BHX6U5jg unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Ja, det är fortfarande värt det. Världen behöver bra journalister som kommer att fortsätta att ta reda på sanningen. Världen behöver journalister som håller samhället informerat och som delar deras berättelser. Så, hur håller man sig relevant och blir en bra journalist idag? Så här gör man.

Var aktiv på sociala medier

jakob owens WUmb eBrpjs unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Detta är en no-brainer. Det spelar ingen roll om du har din egen blogg eller bara skriver korta inlägg på Facebook och Twitter. Det som är viktigt är att du har en märkbar och aktiv närvaro på sociala medier. Det hjälper dig att hålla koll på nya utvecklingar. Det hjälper dig också att få kontakt med läsare och din publik.

Fortsätt lära dig nya färdigheter

vanilla bear films JEwNQerg3Hs unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Hur man blir journalist har även förändrats. Vad en journalist borde kunna göra har ändrats. För att vara relevant på ett område som är i konstant förändring behöver man fortsätta att lära sig nya saker. Oavsett om du väljer en doktorsexamen eller gör gratis online-kurser om videoredigering, behöver man fortsätta att lära sig. Som journalist måste du kunna skriva, redigera, spela in, engagera och så mycket mer.

Engagera dig med din målgrupp

geron dison 7LVHDns2qWY unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Oavsett om man frilansar eller skriver för en välkänd publikation behöver man veta vilka som är ens målgrupp. Om du har en etablerad social media-närvaro är det enkelt. Lär känna din publik och vad de vill ha och behöver. Svara på kommentarer och bli involverad i konversationer. Detta kommer att hålla din publik intresserad och villig att läsa vad du skriver.

Var tydlig, informativ, pålitlig och ärlig

the climate reality project Hb6uWq0i4MI unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Med alla falska nyheter och potentiella fällor som finns är detta oerhört viktigt. Även om journalistyrket har förändrats förblir kärnkvaliteterna desamma. En bra journalist har integritet och rapporterar nyheter och berättelser på ett sanningsenligt och ärligt sätt. Han eller hon kan förmedla information tydligt, effektivt och engagera publiken samtidigt.

fred kearney 56XYfmP NGs unsplash - Hur förblir man relevant som journalist

Om du kan ta till dig dessa förslag kommer du att förbli relevant. Hitta din egen journaliststil så kommer du alltid att ha en publik. Var kreativ och innovativ och hitta nya sätt att vara en journalist. En av dina största tillgångar är förmågan att anpassa dig till förändringar.

Hur förblir man relevant som journalist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *